
Agrest odm. REFLAMBA®
Pochodzenie
Krzyżówka Ribes divaricatum Dougl. w odmianach hodowlanych od 1987 r., twórcą odmiany jest dr Bauer (Instytut im. Maxa Plancka).
Krzew
Bardzo silny i nieregularny wzrost, zwarty częściowo zamknięty pokroju, pędy półproste, średnio silne, jednostronnie pokryte bardzo twardymi kolcami, bardzo duże blaszki liściowe, wymaga znacznego prześwietlania.
Owoce
Kształt kulisty lub podłużno-jajowaty, średnio duże i duże o barwie ciemnozielonej, nie pokryty włoskami, o grubej i gładkiej skórce, długo utrzymuje się na krzewie, dobrze nadaje się do zbioru ze względu na jednoczesne dojrzewanie i średnio długą łodyżkę, odporny na pękanie. Walory smakowe umiarkowane, owoc mało słodki, skórka o lekko aromatycznym, kwaśnym posmaku, konsystencja twarda. Zawartość witaminy C: niska lub średnia, zawartość cukru: średnia, kwasowość: średnia.
Cechy charakterystyczne odmiany
Odmiana późna lub bardzo późna, dojrzewająca równocześnie, plonuje obficie i regularnie. Podatność na amerykańskiego mączniaka agrestu niska bądź średnia, a na opadzinę liści porzeczki średnia. Odmiana ceniona ze względu na dużą odporność i jakość owoców. Uznawana za wysokojakościową odmianę późną do produkcji towarowej i ogrodu.